26 Mayıs 2019 Pazar

ŞEKERPARE


     İRMİKLİ ŞEKERPARE
*250 gr tereyağı
*1 su bardağı pudra şekeri
*5 yemek kaşığı irmik
*2 yumurta
*4 su bardağı un
*1 paket vanilya
*isteğe göre üzerine fındık
Şerbeti için
*3 su bardağı tozşeker
*4 su bardağı su
*1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzeri için:hindistancevizi

Hamur yoğurma kabında kabartma tozu,pudra şekeri,irmik,bir tutam tuz ve vanilyayı harmanlayın.
Ortasını havuz gibi açıp oda ısısıda yumuşamış tereyağı ve yumurtaları ekleyin.Azar azar un ilave ederek pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edene kadar karıştırın.
Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın.Yağlanmış tepsiye dizin.
Üzerini hafifçe düzeltin.Çatalla şekil verin.Ben üzerine 1 yumurta sarısı sürdüm.180 derecede 30 dk pişirin.
Şerbet için şeker ve suyu şeker iyice eriyene kadar kaynatın.Limon suyunu ekleyip bir iki dakika daha kaynatın.Ocaktan alıp ılımaya bırakın.
Şekerpareleri fırından alıp 2 -3 dakika beklettikten sonra ılık şerbeti üzerlerine gezdirerek dökün.Tepsinin üstünü kapatıp şerbetini çekmesi için soğumaya bırakın.Afiyet olsun

RAMAZAN PİDESİ



    RAMAZAN PİDESİ
Malzemeler:
250 ml su (1 su bardağı su+1 yemek kaşığı su),250 ml süt (1 su bardağı süt+1 yemek kaşığı süt),
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı  kaşığı tuz
1  çorba kaşığı tereyağı veya margarin
4-4,5 su bardağı un,
1 yemek kaşığı kuru maya.

Üzeri için;
Yumurta sarısı,Susam,Çörekotu

Pideye sekil vermek için; 1 çorba kaşığı un ile bir miktar su, koyu bir ayran kıvamında karıştırılır.
Bu karışım kenarda beklesin.
Derin bir kabın içinde ılık süt, su, şeker, toz maya ve erimiş tereyağı karıştırılır.
Sonra unu  ve tuzu ekleyip mikserin hamur yapıcı ucuyla iyice çırpılır.
Çok yumuşak bir hamur olmalı.
Hamur yarım saat dinlendirilir.
Hamur tepsiye boşaltılır, şekillendirilir,
 ayran kıvamında olan karışıma elinizi batırıp hamurun üzerine istediğiniz sekli verebilirsiniz.
Sonra yumurta sarısı sürüp susam çörekotu döküp fırında 200 derecede üstü kızarana kadar pişirilir.afiyet olsun.

24 Mayıs 2019 Cuma

ARPA ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI



   
ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI
🎀1 çay bardağı şehriye(arpa veya tel)
🎀2 adet kalçalı but
🎀1 yemek kaşığı tereyağı
🎀1 yemek kaşığı sıvıyağı
🎀1 su bardağına yakın domates konservesi yada 2 adet rendelenmiş domates
🎀Tuz, karabiber
🎀9-10 subardağı tavuk suyu
🎀İsteğe göre yarım limon suyu

Tavuk butlarını bol suyla haşlayın. Tencereye tereyağ  ve sıvıyağı koyup kızdırın. Üzerine arpa şehriyeyi ekleyip kızarana kadar kavurun. Domates konservesi yada püreyi ilave ederek karıştırmaya devam edin. Tavuk suyunu tencereye ilave edin ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Tavuk etlerini kemiklerinden ayırıp didin. Şehriyeler pişip çorba kıvam alana kadar pişirin ve sıcak servis yapın. Bu soğuk günlerde şifa kaynağı..

17 Ocak 2018 Çarşamba

AÇMA


        AÇMA
🔸2 su bardağı ılık süt
🔸1 su bardağı sıvıyağ 🔸2 adet yumurta (sarılar üzerine)
🔸1 yemek kaşığı kuru maya
🔸1 yemek kaşığı tozşeker 🔸1-1,5 tatlı kaşığı tuz
🔸Alabildiği kadar un
🔸Şekil verirken yaglamak icin margarin
Maya,şeker ve sütü bir kapta karıştırıp 15 dk bekletin.Sonra yoğurma kabına mayayı ve margarin hariç diğer malzemeleri ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun.1 saat mayalandirin. Dinlenip kabaran hamuru  parçalara ayırın. Mutfak tezgahına un serpip hamur parçalarını merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın. Tüm hamurları aynı şekilde açın. Yağı eritip ılınmasını bekleyin. Ilınan yağdan en az 1 yemek kaşığı kadar alıp hamurlardan birinin üzerine gezdirin.Yağlı hamurun bir ucundan başlayarak sıkıca rulo yapın. Rulonun ucundan tutup kendi etrafında kıvırın ve uçlarını birleştirin. Hazırladığınız simit şeklindeki açmaları yağlanmış yada yağlı kağıt serili  fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.Önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişirin.

KARAKÖY POĞAÇASI

 
            KARAKÖY POĞAÇASI
🐚1 çay bardağı ılık süt 🐚1 paket margarin
🐚1 yemek kaşığı kuru maya veya 1 paket instant maya
🐚2 adet yumurta (birinin sarısı üstüne)
🐚1,5 yemek kaşığı tozseker (silme)
🐚1 tatlı kaşığı tuz
🐚5-6 su bardağı un
🐚4 yemek kaşığı sıvıyağ
İçine:peynir  ve maydanoz
Bir kaba ılık sütü,mayayı ve şekeri koyup karıştırın. Üzerine sıvıyağ,margarin,tuz ve yumurtaları ilave edip karıştıralım.Unu azar azar  ilave edip yumuşak bir hamur yoguralım.Üzerini kapatıp 45 dk mayalandırın.Hamurdan limon kadar bezeler hazırlayın.Düz bir zeminde açın.Peynirden koyup kenarlarını ortada birlestirin.Birlesim yeri alta gelecek sekilde tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 15-20 dk tepside bekletin.Çatalla çizikler atıp önceden ısırılmış 180 derece fırında pişirin.

30 Aralık 2017 Cumartesi

KARNABAHAR YEMEĞİ


   KARNABAHAR YEMEĞİ
*1/2 baş orta boy karnabahar
*1 adet büyük boy havuç
*1 baş soğan
*1 yemek kaşığı salça
*1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber
*1 silme yemek kaşığı un
*1 yemek kaşığı tereyağı
*2 yemek kaşığı sıvı yağ,
*Tuz,Su.

HazırlanışıKarnabaharı dallarına ayırıp güzelce yıkayın,Havucu soyup yuvarlak dilimler halinde doğrayın,Soğanı yemeklik doğrayın,Derin bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı kızdırın,Soğanı ekleyip sık sık karıştırarak yumuşayana kadar kavurun,Salçasını ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,Toz biberini ve ununu ekleyip karıştırarak 1-2 dk. daha kavurun,Karnabahar ve ve havuçları da ekleyip karıştırın,Üzerini geçecek kadar su koyup orta hararetli ateşte karnabahar ve havuçlar yumuşayana kadar pişirin,Tuzunu ekleyip karıştırın ve ateşten alın.afiyetolsun.

28 Aralık 2017 Perşembe

ZEYTINYAĞLI KURABİYE

 
 ZEYTİNYAĞLI KURABİYE
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağından biraz fazla tozşeker
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı karbonat veya 2 çay kaşığı
kabartma tozu
Alabildiği kadar un
Üzeri için 1 yumurta beyazı ve susam

Yoğurma kabına yoğurt,yumurta sarısı ve şeker konur.Mikser yada çırpıcıyla şeker eriyene kadar çırpılır.Üzerine zeytinyağı,bir miktar un ve karbonat eklenir.Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde edene kadar azar azar un ilave edilir.Hamur üzeri kapalı olarak yarim saat dinlendirilir.Sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır.Tezgahın üzerinde kurşun kalem kalınlığında yuvarlanır.Çubuk ortadan ikiye katlanır.ve bükülerek burgu yapılır.Kurabiyeler önce yumurta beyazına  sonra düz bir tabaktaki susama batırılır.Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir.not:ben kabartma tozu kullandım.5.5 su bardağı un yetti ve benim kurabiyeler 25 dakikada pişti

PATATES SALATASI TARİFİ|PATATES SALATASI NASIL YAPILIR

                               PATATES SALATASI 5 adet patates 4-5 dal ince kıyılmış maydanoz 4-5 dal ince kıyılmış taze soğan 1 adet iri ku...